Megint hatalmas lyuk nyílt a Napon

A Spaceweather.com űridőjárási portál csütörtöki közlése szerint a Nap felső légkörében, a napkoronában kialakult, az UV-tartományban sötét területet, egy úgynevezett koronalyukat fényképezett le a Solar Dynamics Observatory nevű napkutató szonda május 29-én:

A koronalyukak nyitott mágneses mezejű képződmények, amelyeken keresztül részecskék (elektronok, protonok, hélium-atommagok) áramlanak ki a Napból. Ez a napszél, amely ebben az esetben június 2-án vagy 3-án érheti majd intenzívebben a Földet, és geomágneses viharokat, sarki fényeket okozhat.

 

A koronalyukak mérete és gyakorisága növekszik a napfoltciklus maximuma felé közeledve (ez most 2013-ban várható). Ilyenkor nemcsak a pólusok környékén fordulnak elő, hanem alacsonyabb szélességeken is.

                           

 

 

                            A mostani koronalyuk mérete is sokszorosa a 

                          Földének (a Nap átmérője kb. 110 Föld-átmérő)

 

Napszél


A Nap légkörében kifelé haladva eljutunk egy olyan tartományig, ahol a részecskék hőmozgásának sebessége felülmúlja a szökési sebességet. Ettől kezdve a napkorona anyagára egy kifelé tartó áramlás lesz jellemző, melyet napszélnek nevezünk. A megfigyelések alapján az áramlás átlagos sebessége nyugodt Nap esetén kb. 400 km/sec (1440000 km/h). A napszél kialakulásában a napkorona magas hőmérséklete játszik kulcsszerepet, ugyanis az elméleti számítások alapján a hőmérséklet és a gravitációs vonzás alakulása matematikailag egyenértékű egy fúvókával. Az űrszondák segítségével elvégzett mérések is alátámasztják, hogy a Napból kiinduló nagy sebességű gázáramlás, a napszél betölti az egész Naprendszert. Ugyan a napszél kialakulásának miértjét értjük, de a mechanizmus pontos részletei a mai napig nem tisztázottak, hasonlóan a koronafűtés problémájához.

napszél geomágneses viharok

 

A Föld közelében a napszél átlagos tulajdonságai a következők: sebessége kb. 400 km/sec, sűrűsége 6 ion/cm^3. Áramlási iránya sugárirányban kifelé mutat a Naptól. A mágneses tér szerkezete már érdekesebb, mert ennek erővonalai "le vannak horgonyozva" a Nap felszínén, ugyanakkor a táguló plazmához is kötődnek. A Nap forgása és a sugárirányú tágulás együttesen spirális szerkezetet alakít ki a napszél mágneses szerkezetében.

A napaktivitás jelenségei természetesen megzavarják a napszél szerkezetét, illetve sebességét is befolyásolják. Például koronalyukak környezetében a napszél sebessége eléri a 800 km/sec-ot, míg a koronahurkok felett "csak" 300 km/sec a napszél sebessége.

 

http://www.origo.hu/tudomany/20130530-nap-koronalyuk-napszel-sarki-feny....

 

http://astro.elte.hu/icsip/nap/nap_felepites/napszel.html