+36 1 257 7119 | +36 1 260 0799 | info@euromagnet.hu

Termékek

Ár

Kulcsszó

Címkék

Neodímium mágnesek

A neodímium porkohászati mágnesek minden eddigi ismert mágnes-típus koercitív erejét és energiaszorzatát meghaladja. A ritkaföldfém alapú mágnesek új generációját képviseli.

   A 80-as évek közepén kezdték el az ipari felhasználását a neodímium mágneseknek, hatalmas energia tartalma miatt hamar elterjedt a leg különfélébb iparágakban. A gyártási technológia jelentős fejlődése tette lehetővé, hogy a mágneses tulajdonságait kihasználva a neodímium mágnesek mérete jelentősen lecsökkenthető a többi mágneshez képest, így könnyedén felhasználhatók a speciális igények kielégítése érdekében is.  

Ezen ritkaföldfém mágnes stabilitását tekintve megbízható, a külső mágneses hatásokra nem  érzékeny, azonban könnyen korrodálódik, így felületvédelemre mindenképpen szükség van a neodímium mágnesek esetében, mely általában nikkel+réz+nikkel bevonat, de lehet horgany (Zn), vagy festett is.

A NdFeB állandó mágnesek összetétele: ritkaföldfém-neodímium (Nd) 32%, a fém elem vas (Fe) 64% és nemfémes eleme Bór (B) 1%. A fennmaradó 3%-ot Dysprosium (dy), Terbium (Tb ), kobalt (Co), nióbium (Nb), gallium (Ga), alumínium (Al), réz (Cu) és egyéb apró elemek adják.

A neodímium mágnesek esetében alkalmazott N, M, H, ...stb típus megjelölés a mágnesek hőtűrését hivatottak jelezni. Általánosan az N-sorozat elterjedt, ezen mágnesek 80°C-ig terhelhetők, de természetesen magasabb hőtartományokban is rendelkezésre állnak speciális ötvözetek, melyek akár 250°C-ig használhatók .

          

                                          

 NEODÍMIUM TECHNIKAI ADATOK

FORGALMAZOTT TERMÉKEINK SZENNYEZŐ ANYAG MENTESEK
MEGFELELNEK A ROHS IRÁNYELVEKNEK 2011/65/EU.

 

 
Felhasználási területei:

  • elektronika
  • játékok
  • fémkiválasztó szeparátorok, fémkiemelők
  • autóalkatrészek
  • HDD, telefon és más elektronikai termék