+36 1 257 7119 | +36 1 260 0799 | info@euromagnet.hu

Termékek

Ár

Kulcsszó

Címkék

Kína markában

Folyamatosan emelkedik a ritkaföldfémek ára. 
 Nem a volfrám az egyetlen anyag, amelyet megcibált a kínai kormány szeszélye. Egyes könnyű ritkaföldfémek, például az elsősorban mágnesként használt neodímium és a repülőgép-hajtóművekben is előforduló prazeodímium ára is jócskán megugrott. Az elemgyártás két fontos eleme, a kobalt, valamint a fémiparban fontos vanádium is megdrágult.

Kína 2010-ben jelentősen megemelte a ritkaföldfémek árát, akkor közel 30%-kos áremelkedés következet be a világpiacon. Akkor száznál több bányát zártak be balesetveszélyes tárnák miatt.
Az akkor helyzet itt olvasható:
https://www.vg.hu/vallalatok/ime-kina-uj-strategiai-fegyvere-331131/

Most a  piaci felfordulás azután indult, hogy a kínai kormány elkezdte keményebben betartatni a volfrám-kiviteli kvótákat. Emiatt az utóbbi hetekben hirtelen megcsappant a kínai export, az árak pedig így természetesen megugrottak. 


Amiből két dolog látszik. Egyrészt hiába volt a 2011-es epizód, és hiába indult azóta jelentős diverzifikáció a ritkaföldfémek és más, fontos elemek piacán, Kína még mindig messze a legnagyobb játékos, amely ha akarja, keményen meg tudja szorongatni a világpiacot.

Aminek a fő oka, hogy egyszerűen sokkal olcsóbbak tudnak lenni, mint bárki más. Békeidőben pedig piaci alapon nem éri meg csak azért veszteséggel termelni, hogy hátha egyszer majd a kínaiak újra begurulnak, és esetleg szükség lesz majd más forrásokra (az Egyesült Államokban vagy például Ausztráliában is bőven vannak ritkaföldémbányák, csak jóval drágábban üzemeltethetők, mint a kínaiak).

Forrás:http://index.hu/gazdasag/2017/09/12/a_kinaiak_odacsaptak_50_-ot_ugrott_az_egyik_legfontosabb_nyersanyag_ara/