+36 1 257 7119 | +36 1 260 0799 | info@euromagnet.hu

Termékek

Ár

Kulcsszó

Magnetárok

Megfejtették a magnetárok, a világ legerősebb mágnesei titkát

Hetven éve tudjuk, hogy a világűrben rendkívül erős mágneses terek léteznek, és több mint egy évtizede megszületett egy elmélet arról, hogy ilyen mágneses tér úgy jöhet létre, ha két csillag összeütközik egymással.

A mágneses csillagokról, azaz a magnetárokról szóló elméletet mostanáig nem tudták tesztelni, mert nem állt a tudósok rendelkezésére a megfelelő számítási kapacitás.

 Egy brit-német asztrofizikus kutatócsoport, az Oxfordi és a Heidelbergi Egyetem, valamint a Max Planck Társaság tudósainak részvételével, most számítógépes szimulációkkal bizonyította, hogy két csillag összeolvadásakor magnetárok jöhetnek létre – írja a Phys.org.

A tudósok a Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézetének (HITS) számítógépes klaszterén futtatták le az AREPO nevű szimulációs kódot, hogy magyarázatot találjanak a tőlünk ötszáz fényévnyire található Tau Scorpi mágneses csillag tulajdonságaira.

A szimulációról közzétett tanulmány fő szerzője, Fabian Schneider és oxfordi kollégája, Philipp Podsiadlowski még 2016-ban jöttek rá, hogy a Tau Scorpi egy kék vándor, amely két összeolvadt csillagból jött létre. A szimuláció pedig megmutatta, hogy két csillag összeolvadása során az erős turbulenciában létre tud jönni az észlelt erős mágneses mező.

Viszonylag ritkán olvadnak össze csillagok, a tudósok becslése szerint a Tejút összes nagy tömegű csillagának csupán 10 százaléka jött létre ilyen folyamatban. Ez megfelel Fabian Schneider becslésének, aki szerint hasonló arányban találhatók meg a szupererős mágneses mezejű csillagok a világegyetemben. A csillagászok szerint az ilyen csillagokból lesznek a magnetárok, amikor szupernóvaként felrobbannak, és valószínűleg ez a sors vár majd a Tau Scorpira is.

 

Forrás : index.hu