+36 1 257 7119 | +36 1 260 0799 | info@euromagnet.hu

Termékek

Címkék

SWARM műholdak a Föld mágneses terét pásztázták

Föld mágneses A SWARM műholdak a Föld mágneses terét pásztázták és új megvilágításba helyezték földünk mágneses képét.

European Space Agency, ESA) jelentette be, hogy 2013-tól pályára állított három műholdat, ( műholdcsalád neve swarm = raj ).
Ezek feladata  földünk mágneses terének vizsgálata. Két műhold 460 km magasan végzi a méréseket, egy pedig 560 km magasságban kering  Föld körül.  
A swarm egységeit nagy teljesítményű, magas szintű mérésekre alkalmas műszerekkel látták el. A raj kötelékben repül és végzi a méréseket egymástól 150 km-es távolságra és a beállított pozíciók tartásával térbeli megjelenítésre képes adatokat rögzítenek.  

A mérések két fő csoportba sorolhatók: a Föld önmaga által gerjesztett mágneses terének mérése, és a Földet körülvevő elektromos tér vizsgálata, melyet döntően a Napból érkező elektromágneses plazma ( napszél ) okoz.
A küldetés fő célja a Föld mágneses terének megfigyelése. Az olvadt ferromágneses anyagok mozgásának vizsgálat lehetővé teszi a földköpeny vezetőképességének vizsgálatára és az ezzel összefüggő  kéreg kémiai összetételének egymásra hatásának vizsgálatára.
A vizsgálatok fényt deríthetnek a pólusváltásra. Kutatók úgy vélik, hogy a Föld mágneses terének gyengülése ennek a pólusváltásnak az előjele. A Föld életében már több esetben történt meg ez a jelenség a fizikusok szerint.

A kutatás során a litoszféra részletes vizsgálata során kiemelkedő érdekességnek számít, hogy Közép-afrikai Köztársaság, középpontjában a Bangui városnál, a mágneses tér lényegesen erősebb az átlagnál. Ennek okát még nem fejtették meg a tudósok. A feltételezések szerint 540 millió évvel ezelőtt becsapódott meteor okozhatja a mágneses anomáliát.

(videó anyagban megtekinthető)
 

További érdekes cikkek:

PLAZMA MOZGÁS A NAP FELSZÍNÉRŐL, MÁGNESES VIHAROK ELŐREJELZÉSE

 

Forrás:
http://www.esa.int/ESA
http://www.mfgi.hu/hu/node/1089