+36 1 257 7119 | +36 1 260 0799 | info@euromagnet.hu

Termékek

Ár

Kulcsszó

Címkék

Készül a gyorstüzelő mágneságyú

Már az első világháború után is felvetődött az elektromágneses ágyú ötlete, de még sosem fogták hadra. Az amerikaiak új prototípusát percenként többször is el lehet majd sütni.

magnesagyuA virginiai Dahlgrenben kezdték tesztelni az amerikaiak  már 2005 ben a mágneságyút. A tervek szerint ez lehet a hadsereg új fegyvere, mely megfelelő fejlesztésekkel szuperfegyverré válhat.
A mágneságyúnak több előnye is van a jelenleg használt tüzérségi fegyverekkel szemben. A kilőtt lövedék sebessége a hangsebesség 2,5 nagyobb sebességgel távozik a kilövő torokból.  A lövedék előállítási költsége töredéke a hagyományos rakétáknak.
A sebességből adódóan a lövedék már saját tömegével is nagy pusztítást okozhat. Egy 10 kilógrammos tömegű lövedéket 160 kilométeres távolságra képes kilőni. Szállítása jóval könnyebb mert nem tartalmaz robbanó anyagot. Természetesen van még mit fejleszteni az ágyún, hiszen kizárólag szárazföldön képesek használni, a 25 megawatt energiát igényló fegyvert, mely 64 megajoule-os energia impulzusokkal gyorsítja fel a lövedéket.
magnesagyu railgunVisszatérhet a rémisztő méretű hajóágyúk kora. Az Egyesült Államok haditengerészete megbízta a BAE Systems brit védelmi fejlesztőcéget, hogy kezdje el kutatni, hogyan lehetne megnövelni elektromágneses ágyújának (railgun) a tűzgyorsaságát - adta hírül a DefenseTech.

A railgun nagy erejű elektromágneses impulzusokkal gyorsítja fel a tömör, vezető tulajdonságú anyagból készült lövedéket. A lövedék pusztán a súlyával és hatalmas becsapódási energiájával pusztít. A BAE Systems által tesztekre használt fegyver a lövedék mögött hoz létre elektromágneses mezőt, így még nagyobb torkolati sebességet lehet elérni tüzeléskor. A Haditengerészeti Kutatóközpont honlapján található információk szerint a lövedék sebessége elérheti a 9000 kilométer per órás sebességet is. A fegyverrel így akár 100 tengeri mérföldre (185 kilométerre) is el lehet majd lőni.

Forrás :
http://www.origo.hu/techbazis/20130705-ketszaz-kilometerre-is-ello-az-elektromagneses-agyu.html
http://www.origo.hu/techbazis/20140409-sikeres-volt-a-magnesagyu-tesztje.html

https://www.defensetech.org/2013/07/03/navy-awards-em-railgun-contract/u-s-navy-demonstrates-worlds-most-powerful-electromagnetic-railgun/

https://sg.hu/cikkek/tudomany/104642/2016-ban-jon-az-elektromagneses-agyu