+36 1 257 7119 | +36 1 260 0799 | info@euromagnet.hu

Termékek

Címkék

MagLev világrekord

Rekordsebességre gyorsult az amerikai hadsereg kísérleti mágnesvasútja

Megdöntötte a lebegő mágnesvasút (maglev) sebességének világrekordját az amerikai hadsereg kísérleti mágnesvasútja, amely óránkénti 1019 kilométeres sebességgel száguldott a tesztpályán.

Maglev USAAz amerikai légierő közlése szerint az Új-Mexikó államban lévő Holloman légi támaszponton a rakétameghajtású 900 kilogramm súlyú mágnesvasút saját március 4-ei világcsúcsát döntötte meg, amikor 825 kilométer/órás sebességgel száguldott a különleges tervezésű mintegy 640 méter hosszú tesztpályán - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. 

A maglev-szerelvények a mágneses rendszernek köszönhetően nem érintkeznek a vasúti sínnel, hanem fölötte lebegnek, így csak súrlódásuk a levegővel korlátozza sebességüket. 

Ahhoz, hogy a mágnesesek a lehető legjobban működjenek, a mérnököknek először le kellett azokat hűteni az abszolút nulla fok fölötti négy kelvin fokra (mínusz 269 Celsius-fok), amelyhez nagyon hideg folyékony héliumot használtak - közölte Shawn Morgenstern alezredes, a 846. kísérleti század parancsnoka. 

A rekorddöntés ellenére Morgenstern szerint a kísérlet nem pontosan a tervek szerint zajlott. Elmondta: azt tervezik, hogy változtatnak a vonat formáján, és ki akarnak próbálni a jelenleginél könnyebb anyagokat is.

 

Forrás: szatmar.ro