Menu
Your Cart

A ferrit mágnes típus ismertetése

MÁGNESEK II.
Ferrit mágnes

MÁGNES TÍPUS ISMERTETÉSE


A ferrit olyan kerámiaanyag, amelyet nagy mennyiségű vas (III) -oxid (Fe2O3, rozsda) keverésével és elégetésével állítanak elő, és több további fémelemeket, például stron-ciumot, báriumot, mangánt, nikkelt és cinket kis mennyiségben kevernek hozzá.  

Yogoro Kato és Takeshi Takei, a Tokiói Technológiai Intézet munkatársai 1930 -ban szintetizálták az első ferritvegyületeket. Ferromágnesesek, vagyis mágnesezhetők. A mágneses töltést követően, a mágneses tulajdonságok megtartásával mágneses tér veszi körül, stabil permanens mágnesek kategóriájába tartozik. Más ferromágneses anyagokkal ellentétben ( pld: AlNiCo, Neodímium ) a legtöbb ferrit elektromosan nem vezető, ezért hasznosak olyan alkalmazásokban, mint például a mágneses magok a transzformátorokhoz az örvényáramok elnyomására. A ferriteket két csoportra lehet osztani. A kemény ferritek nagy koercitivitással rendelkeznek, ezért nehéz őket mágnesezni. Állandó mágnesek készítésére használják, például hűtőszekrény mágnesekhez, hangszórókhoz és kis elektromos motorokhoz. 

Néhány ferrit hatszögletű kristályszerkezetet alkalmaz, például a bárium- és stroncium -ferritek, a BaFe12O19 (BaO: 6Fe2O3) és az SrFe12O19 (SrO: 6Fe2O3).

Gyártás (nedves) : A ferrit előállítása után a lehűtött terméket 2 μm -nél kisebb részecskékre őrlik, amely elég kicsi ahhoz, hogy minden részecske egyetlen mágneses doménből álljon. Ezután a port préseléssel a megfelelő formára nyomják majd szárítják és újra szinterezik. A forma kialakításakor a sajtolás külső mágneses térben történik ezzel érhető el a mágneses orientációjának elérése (anizotrópia).

Kicsi és geometriailag könnyű formákat lehet előállítani száraz préseléssel. Mindazonáltal egy ilyen eljárás során a kis részecskék agglomerálódhatnak ( a kisebb méretű szemcsék összetapadnak), és rosszabb mágneses tulajdonságokhoz vezethetnek a nedves préseléshez képest.

Az állandó ferritmágnesek kemény ferritekből készülnek, amelyek mágnesezés után nagy koercitivitással és nagy remanenciával rendelkeznek. Vas-oxidot és báriumot vagy stroncium-karbonátot használnak kemény ferritmágnesek gyártásához. A nagy koercitivitás azt jelenti, hogy az anyagok jól ellenállnak a mágnesezésnek, a külső mágneses hatásoknak, ami az állandó mágnes alapvető jellemzője.

Nagy mágneses permeabilitással is rendelkeznek. Ezek az úgynevezett kerámia (kemény) mágnesek és széles körben használják a háztartási termékekben, például hűtőszekrény mágnesekben.

A B (indukció) mágneses mező maximális értéke körülbelül 0,35 tesla, a H mágneses térerősség pedig körülbelül 30–160 kilométer fordulat / méter (400– 2000 oersted). A ferritmágnesek sűrűsége körülbelül 5 g/cm3.A leggyakoribb kemény ferritek a következők:


                                                     Stroncium-ferrit

SrFe12O19 (SrO · 6Fe2O3), kisméretű villanymotorokban, mikrohullámú eszközökben, rögzítő adathordozókban, mágneses-optikai adathordozókban, távközlési és elektronikai iparban. A stroncium -hexaferrit (SrFe12O19) jól ismert nagy koercitivitásáról, mágneskristályos anizotrópiája miatt. Széles körben alkalmazták ipari alkalmazásokban állandó mágnesként, és mivel könnyen poríthatók és formálhatók, mikro- és nano-típusú rendszerekbe, például biomarkerekbe, biodiagnosztikába és bioszenzorokba találják őket.

Bárium-ferrit

BaFe12O19 (BaO · 6Fe2O3), gyakori anyag az állandó mágneses alkalmazásokhoz. A bárium ferritek robusztus kerámiák, amelyek általában nedvességállóak és korrózióállóak. Ezeket használják pl. hangszóró mágnesek és mágneses rögzítéshez, pl. mágnescsíkos kártyákon.

Munka hőfok terhelés jelentése: olyan hőterhelés amely létrehozhatja a mágnes esetleges demagnetizálódását

(alakjától és alkalmazásától függően).          
Munka hőfok terhelés jelentése: olyan hőterhelés amely létrehozhatja a mágnes esetleges demagnetizálódását

(alakjától és

Maximális hőterhelés    : +250 ° C

Minimum hűtés                : -20 ° C

Korrózió hajlam               : nincs

               

Euromagnet Hungary KFT.

1172 Budapest, Rétifarkas u. 8

Telefon: +3612577119 , 

Telefon:+3612600799

Telefon:+36209454157 

e-mail:technik@euromagnet.net


A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.