Menu
Your Cart

A neodímium mágnes típus ismertetése NdFeB

MÁGNESEK I.
Neodímium mágnes

MÁGNES TÍPUS ISMERTETÉSE

 

A neodímium mágnes egy ferromágneses anyag. A mágneses tulajdonságokat tekintve a legstabilabb mágnes típusokhoz tartozik.  

Környezetvédelem: 

Termékeink megfelelnek a szennyezőanyagmentes RoHS irányelveknek2011/65/EU. 

Mentesülnek a regisztráció alól a REACH szerint. (Authorisation and Restriction of Chemicals) 


A neodímium mágnes ötvözet mikrokristályos szemcsékből áll, amelyek a gyártás során erős mágneses mezőben kerülnek elhelyezésre, így mágneses tengelyeik ugyanabba az irányba mutatnak. 

A kristályrács mágnesezési irányának elfordításával szembeni ellenállása nagyon magas. Ennek köszönhetően a külső mágneses terek kis mértékben tudják befolyásolni a beállított alap értékeket.  

Nagy koercitív erő, magas remanencia érték és az ötvözetek között a magasabb hőfok tartományban is jól alkalmazható ötvözetek is rendelhetők (240 0C). A mágnes típus korrózió hajlama magas, ezért felületvédelemmel kerül ki a gyártó sorból. Mágneses értékeket tekintve jelentősen túlszárnyalja a hagyományos stroncium ferrit értékeit ( cca: 18 szoros értékkel) valamint az első ritka földfém mágnes első generációját is a szamárium-kobalt mágneseket is. 

Nagy koercitív erő, magas remanencia érték és az ötvözetek között a magasabb hőfok tartományban is jól alkalmazható ötvözetek is rendelhetők (250 0C). A mágnes típus korrózió hajlama magas, ezért felületvédelemmel kerül ki a gyártó sorból. Mágneses értékeket tekintve jelentősen túlszárnyalja a hagyományos stroncium ferrit értékeit ( cca: 18 szoros értékkel) valamint az első ritka földfém mágnes első generációját is a szamárium-kobalt mágneseket is.

A típus jelölése ( N ) A neodímium mágneseket a maximális energiatermékük szerint osztályozzuk, amely az egységnyi térfogatú mágneses fluxus kimenetére vonatkozik. 

A magasabb értékek erősebb mágneseket jeleznek  ( pl. N48 ).  

A szinterezett NdFeB mágnesek esetében széles körben használt nemzetközi osztályozás létezik.  Értékeik 35 és 52 között mozognak. Az értékek előtti első N betű a neodímium rövidítése, azaz szinterezett NdFeB mágneseket jelent.  Az értékeket követő betűk a N48M belső koercitivitást és a maximális üzemi hőmérsékletet jelzik.

A neodímium negatív együtthatóval rendelkezik, vagyis a koercivitás és a mágneses energiasűrűség (BHmax) a hőmérséklet függvényében csökken. A neodímium-vas-bór mágnesek szobahőmérsékleten nagy koercivitással rendelkeznek, de ha a hőmérséklet 100 ° C fölé emelkedik, a koercivitás drasztikusan csökken.  

Felhasználását tekintve nagyon széles körben alkalmazzák az ipar területén a jeladó, vezérlő, szabályzó mágnesként, mint a labortechnika, autóipar, elektronika, távközlés, élelmiszeripar vagy az újrahasznosítás területén.  


A ritkaföldfém mágnesekben rejlő erők nagy veszélyeket rejtenek. A néhány köbcentiméternél nagyobb neodímium mágnesek elég erősek ahhoz, hogy a két mágnes közé szorított testrészeken sérülést okozzanak, még csonttörések is előfordulhatnak. A mágnesek

lenyelése halált is okozhat, ha ilyen történik azonnal orvoshoz kell fordulni. 


Felületvédelmi bevonatok:

Zink      védelem korrózió ellen  ( vastagság 5-10 mikron )  só tesz 24 h

Nikkel  általános védelem, kültéri használatra ( vastagság 15-30 mikron )  

só tesz 48 h

Epoxy    alacsony mechanikai terheléshez ( vastagság 15-30 mikron )  

só tesz 300 h

Arany-Ezüst  orvosi felhasználás  ( vastagság 5-10 mikron )  

só tesz 20 h


               Euromagnet Hungary KFT.

1172 Budapest, Rétifarkas u. 8

Telefon: +3612577119 , 

Telefon:+3612600799

Telefon:+36209454157 

e-mail:ugyfelszolgalat@euromagnet.netA jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.