Menu
Your Cart

Fontos tudnivalók mágnesekről

A mágnesek használatánál, szerelésénél, megmunkálásánál, figyelembe kell venni az alábbiakat:

1. A mágneseket száraz, szobahőmérsékletű helyen, a biztonsági csomagolásban, elzárva kell tárolni!

2. A mágnesek, mágneses eszközök, rendszerek használatától a PACEMAKER-rel rendelkező személyek tartózkodjanak. Amennyiben ilyen eszközök használata, megközelítése elengedhetetlen kérjük, konzultáljon orvosával az esetleges balesetek elkerülése érdekében!

3. A permanens mágnesek nem játékok, gyermekek azokat csak szülői felügyelet mellett használhatják! A mágnes nem alkalmazható játékszerként. Fokozottan ügyeljen, hogy a mágnesek gyermekek kezébe ne kerüljenek. A bélrendszerbe jutott mágnesek súlyos belső sérüléseket okozhatnak, a mágnesek 10 éven aluliak számára nem ajánlott!

4. A mágnesek felületvédelme egyes esetekben fém allergiát okozhat, a fémes anyagokra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.

5. A mágneses eszközök, az elemi mágnesek még jelentős távolságból is képesek vonzó erőt kifejteni, a nagy mágneseknél ez a sérülések, balesetek kockázatát növeli.

6. A permanens mágnesek kemény, törékeny, rideg anyagok, összeütközésükkor sok éles, apró szilánkdarab törhet le, mely a balesetek kockázatát növeli. Mindig viseljen megfelelő védőfelszerelést (védőkesztyű, védőszemüveg, porvédő, stb.…) a mágnesek megmunkálása közben!

7. Az állandó mágneseket minden oldalról mágneses mező veszi körül, az arra érzékeny elektronikus, mechanikus berendezésekre hatást gyakorolhat, azok mérési eredményeit befolyásolhatja.

8. A mágneses terek károsan befolyásolhatják a számítógépek, monitorok, lemezek, hitelkártyák, az egyéb mágneses elven működő adathordozókat, illetve a mágneses elven működő eszközöket (pl.: villanyóra, gázóra, vízóra, transzformátorok), így ezektől kellő távolságban kell az állandó mágneseket tartani.

A fogyasztásmérő berendezések befolyásolását a törvény bünteti, még próbaként se tegye a mágnest a fogyasztásmérő, vagy más mágneses elven működő berendezésekre, mert maradandó károsodást okozhat a működésükben!

9. A légi szállítmányozás, közlekedés során a mágnesek szállításánál az IATA irányadó szabályozását kell figyelembe venni. A mágnesek csomagolását olyan módon kell megoldani, hogy a mágneses mező ne lépje át a csomagolás falát.

10. Robbanásveszélyes környezetben ne próbálja megmunkálni a mágneseket, azok megmunkálása során keletkezett port, vagy az apróbb részeket ne lélegezze be!

11. A felületvédelmet igénylő mágnesek esetében a sérült felületvédelem korrodálódáshoz vezethet. A mágneseket száraz helyen kell tárolni.

12. A permanens mágneseket nem szabad radioaktív környezetbe helyezni, a ritkaföldfém mágnesek radioaktív környezetben robbanásveszélyesek!

13. A maximális munkahőfokot mindig vegye figyelembe a mágnesek megmunkálásánál, a munkahőfok feletti hőmérsékleten a mágnesek mágneses tulajdonságai csökkennek.

Gyakori kérdések, fontos tudnivalók

- Az EUROMAGNET HUNGARY Kft. nem vállal felelősséget olyan károk esetén, melyek a mágnesek szakszerűtlen használatából következnek. Kérjük olvassa el figyelmesen a balesetvédelmi utasításokat és az egyéb tudnivalókat, mielőtt mágnesekkel dolgozna!

- A mágnesek törékeny, rideg anyagok, keménységükből adódóan könnyen eltörhetnek , megrepedhetnek szakszerűtlen használat esetén. A mágneseket semmiképpen ne hagyja egymáshoz túl közeli távolságban, mert azok könnyen összeütközhetnek és eltörhetnek, az így összeütköző mágnesek könnyen sérüléseket okozhatnak, ha a hasadékok szétrepülnek. Mindig viseljen védőszemüveget és védőkesztyűt!

- Gyermekek számára a mágnesek nem alkalmasak játékszerként, soha ne hagyja felügyelet nélkül gyermekét a mágnesekkel, mert fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekek a mágneseket bedugják a konnektorba, vagy lenyelik. A lenyelt mágnesek a belekben megragadva súlyos belső sérüléseket okozhatnak, így 14 év alatti gyermekek számára a mágnes nem ajánlott!

- A mágnesek veszélyt jelentenek az elektronikus berendezésekre, a hitelkártyákra, adathordozókra. Soha ne tegye a mágneseket ezek közvetlen közelébe. A szívritmus-szabályozó készülékeket is zavarhatja egy nagyobb mágnes – kétely esetén legyen nagyon elővigyázatos.A mágnesek könnyedén okozhatnak akár zúzódásokat is, ezért ajánlott a megfelelő védőfelszerelés használata. Mindig ügyeljünk arra, hogy a mágneseket kellő távolságban helyezzük el egymástól.

- A nikkelezett felsőréteg burkolatának lesúrlódása vagy lehasadása szabályos használat esetén is megtörténhet. A mágnesek rendszerint egy vastag nikkel, arany vagy ezüstburkolattal vannak bevonva, de a mágnesek többszöri ütközése esetén a kapcsolódási pontnál nagy a nyomás, ami elkerülhetetlenül a burkolat eltűnéséhez, kopásához vagy hasadásához vezet. A nagyobb mágneseket ezért lehetőleg egy kartonnal, hungarocellel, fával vagy lágy papírral el kell választani egymástól és nem szabad őket hosszú ideig fémfelületen tartani.

- Semmiképpen ne próbálja meg a mágneseket fűrészelni vagy kifúrni, mivel a mágnesek eltörhetnek. A mágneseket csak speciális gyémánt szerszámokkal és folyamatos hűtéssel lehet megmunkálni. Tartsa távol a mágneseket nyílt tűztől és forróságtól. (80 foknál nagyobb hőmérséklet esetén a neodímium (N sorozat) mágnesek hamar elvesztik mágnesességüket.)

- A legtöbb szupermágnes nikkellel van bevonva. A nikkel-allergia igen gyakori betegség , igen könnyű megszerezni, ha az ember tartós kapcsolatba kerül olyan tárgyakkal, amelyekben nikkel található. A legtöbb esetben ezek az allergiás reakciók akkor jönnek elő, ha az ember nikkelt tartalmazó ékszereket visel, vagy tartós kapcsolatba kerül valamilyen nikkelezett tárgyal. Ha nikkel-allergiában szenved, kerülje a tartós kapcsolatot ezekkel a tárgyakkal.

Mágneslexikon

NYOMTATHATÓ VERZIÓ

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.