A permanens mágnesek olyan anyagok, amelyek hosszú ideig megőrzik a mágneses tulajdonságaikat anélkül, hogy külső mágneses mezőbe lennének helyezve. Különböző típusaik vannak, mindegyiknek más-más alkalmazási területe és hőtűrése van. Íme néhány gyakori típus és azok jellemzői:

Neodímium mágnesek (NdFeB): Ezek a mágnesek rendkívül erősek, így a leggyakrabban használt típusok közé tartoznak. Azonban hőre érzékenyek: általánosan -60°C és +80°C közötti hőmérsékleten használhatók, de különleges ötvözetekkel ez a határ akár +200°C-ra is kiterjeszthető.


 Szamarium-kobalt mágnesek (SmCo): Ezek a mágnesek szintén nagyon erősek, és jobban ellenállnak a hőmérsékletnek, mint a neodímium mágnesek. Képesek ellenállni a hőmérsékletnek akár +300°C-ig is, ami őket ideálissá teszi nagy hőmérsékletű alkalmazásokhoz.


Alnico mágnesek: Az alumínium, nikkel és kobalt ötvözetéből készülnek. Ezek a mágnesek kevésbé erősek, mint a neodímium vagy szamarium-kobalt típusok, de képesek ellenállni nagyon magas hőmérsékleteknek, akár +550°C-ig is. Gyakran használják őket olyan alkalmazásokban, ahol a mágneseket magas hőmérsékleteknek teszik ki.


FerritmágnesekEzek olcsóbbak és kevésbé erősek, mint a fent említett típusok, de jó korrózióállósággal rendelkeznek és viszonylag jól tűrik a hőmérsékletet, általában -40°C-tól +250°C-ig. Sokszor használják őket autóipari alkalmazásokban és elektromos motorokban.                         

A választás során figyelembe kell venni nemcsak a mágnesek erősségét és hőtűrését, hanem az alkalmazási környezetet is, mint például a hőmérséklet, a mechanikai igénybevétel és a korrózióveszély.