A permanens mágnesek tulajdonságai jelentősen változhatnak, ha extrém alacsony hőmérsékleteknek vannak kitéve, azaz negatív hőmérsékleti tartományban. Itt néhány általános hatást sorolok fel, amelyek jellemzők lehetnek a különböző típusú mágnesekre ilyen körülmények között:

1.     Neodímium mágnesek (NdFeB): Alacsony hőmérsékleteken a neodímium mágnesek mágneses tulajdonságai általában javulnak, azaz a mágneses indukció nőhet. Viszont az extrém hideg tartós hatására a mágnes anyaga törékennyé válhat, ami mechanikai sérülékenységet okoz.

2.     Szamarium-kobalt mágnesek (SmCo): Ezek a mágnesek jól viselik az alacsony hőmérsékleteket is. Mágneses tulajdonságaik, mint a remanencia és a koercivitás, növekedhetnek, miközben az anyag szerkezeti integritása is megmarad. Az alacsony hőmérsékleti stabilitásuk miatt ezeket a mágneseket gyakran használják űr- és repülőipari alkalmazásokban.

3.     Alnico mágnesek: Az Alnico mágnesek mágneses teljesítménye általában javul alacsony hőmérsékleteken. Azonban, mivel az Alnico mágnesek mágnesezettségi jellemzői hőmérsékletfüggőek, az extrém hidegben az erősségük növekedése korlátozott lehet.

4.     Ferritmágnesek: Ezek a mágnesek általában ellenállnak az alacsony hőmérsékleteknek, de a hideg hatására a mágneses indukciója és koercivitása nőhet. Ugyanakkor a ferritmágnesek törékenyebbek lehetnek alacsony hőmérsékleteken, ami különösen fontos tényező lehet mechanikai terhelés esetén.

Mindezek mellett fontos kiemelni, hogy a mágnesek viselkedése alacsony hőmérsékleten függ azok pontos összetételétől és a gyártási folyamat minőségétől is. Az extrém körülmények közötti használathoz speciálisan tervezett mágnesek alkalmazása ajánlott, amelyek optimalizálva vannak a kívánt hőmérsékleti tartományra.