A mágnesekkel kapcsolatos technikai jellemzők megértése érdekében néhány alapvető mágneses fogalmat és jellemzőt érdemes tisztázni. Itt van néhány kulcsfontosságú mágneses érték és annak magyarázata:

Remanencia (Br)

A remanencia, vagy maradó mágnesesség azt a maximális mágneses fluxussűrűséget jelenti, amelyet a mágnes képes fenntartani, miután eltávolítottuk a mágnesesítő teret. Ez a mágnes egyik legfontosabb jellemzője, amely megmutatja, hogy milyen erős mágneses mezőt képes létrehozni a mágnes. Mérőegysége tesla (T) vagy gauss (G).

Koercivitási Erő (Hc)

A koercivitási erő azt a mágneses térerősséget jelöli, amely szükséges a mágnes teljes demagnetizálásához. Ez a jellemző fontos a mágnes stabilitásának szempontjából, hiszen meghatározza, hogy milyen erős külső mágneses mező szükséges a mágnes demagnetizálásához. Mérőegysége amper/méter (A/m) vagy oersted (Oe).

Maximális Energiasűrűség (BH max)

A maximális energiasűrűség, vagy más néven az energiatermék, a mágnes által létrehozott maximális mágneses energia sűrűségét mutatja, amely a mágnes térfogategységére vonatkozik. Ez az érték jellemzi a mágnes általános teljesítményét, és gyakran megagauss-oersteds (MGOe) egységben adják meg. Minél nagyobb ez az érték, annál erősebb a mágnes.

Munkahőmérséklet

A mágnesek teljesítménye változhat a hőmérséklet függvényében. A munkahőmérséklet azt a hőmérsékleti tartományt jelöli, amelyen belül a mágnes biztonságosan használható anélkül, hogy a mágneses tulajdonságai jelentősen romlanának. Különböző mágneses osztályok (pl. N, M, H, SH, UH, EH) különböző maximális munkahőmérsékletekkel rendelkeznek.

Mágneses Polarizáció (J)

A mágneses polarizáció azt mutatja, hogy a mágnes milyen mértékben képes mágneses mezőt létrehozni. Ez az érték szorosan kapcsolódik a remanenciához, és amper/méter (A/m) egységben szokták mérni.


Ezek a mágneses jellemzők kulcsfontosságúak a mágnesek kiválasztásában és alkalmazásuk tervezésében. Megértésük segít a megfelelő mágnes típusának kiválasztásában különböző ipari, technológiai vagy kutatási alkalmazásokhoz.