Mindegyik fogalom a mágnesességhez kapcsolódik, de ennek különböző aspektusait írjuk le

Mágneses fluxus (Φ): Képzelje el a mágneses mezőt láthatatlan vonalakként, amelyek egy északi pólusból erednek, és visszahurkolnak egy déli pólusra. A mágneses fluxus az adott területen áthaladó képzeletbeli vonalak teljes számának mértéke. Képzeld el úgy, mint a csövön átfolyó víz mennyiségét – ez megmutatja, hogy mennyi "erővonal" folyik át egy bizonyos helyen. Webersben (Wb) mérik.

: Ez a mágneses mező intenzitása egy adott pontban. Megmondja, hogy hány ilyen képzeletbeli mágneses erővonal van egy egységnyi területen. Ez olyan, mint a víznyomás a csőben – leírja, mekkora erő nyomja át a vizet. A mágneses fluxus sűrűségét Teslában (T) mérik.

Maradék fluxussűrűség (Br): Ez bizonyos mágneses anyagok, például az állandó mágnesek tulajdonsága. Ez az anyagban visszamaradt mágneses fluxussűrűség a külső mágneses mező eltávolítása után. Lényegében az, hogy mennyi mágnesességre "emlékezik" az anyag a mágnesezés után. A maradék fluxussűrűséget is Teslában (T) mérik.

 

Könnyen elképzelhető példa:

Képzeljünk el egy tömeget egy koncerten (mágneses tér).

A mágneses fluxus (Φ) egy adott kapun (területen) áthaladó emberek teljes száma.

A mágneses fluxussűrűség (B) az lenne, hogy mennyire zsúfolt a tömeg az adott kapunál (emberek száma négyzetméterenként).

A maradék fluxussűrűség (Br) a koncert vége után a helyszínen tartózkodó emberek száma (maradvány mágnesesség).